Haluaisin olla ympäristön ystävä


Pink Floyd - Take it back

Luin eilen Ylen erittäin hyvän juttukokonaisuuden ilmastonmuutoksesta: Tuho vai täyskäännös. Mulle jäi kaikki vaihtoehdot läpikäytyäni todella surullinen olo. Ja epätoivoinen. Aina sanotaan että pienetkin muutokset arjessa auttavat paljon, mutta kyseisessä jutussa se paraskin skenaario vaikutti huonolta. Vaikka itse inhosin lapsena (ja varmaan edelleen) hiihtämistä, on sääli ajatella että tulevien sukupolvien lasten on vaikea päästä kokemaan sitä minulle mystistä hiihtämisen riemua.

Mä tahtoisin elää ekologisemmin. Syön paljon kasvisruokaa ja kotimaista, suosin lihan suoramyyntiä pientiloilta. Käytän säästeliäästi vettä. Sisustan mielummin itsetehdyllä kuin valmiiksiostetulla. Autoa en aio hankkia ainakaan nyt kun asun Helsingin keskustassa, tuskin pitkään aikaan muutenkaan. Musta tuntuu etten tee tarpeeksi. Kun välillä olisi vaan kiva syödä trooppista tuontitavaraa, eksoottisia hedelmiä. Ja juustoja maailmalla. Tai viettää viikonloppuiltaa parhaan ystävän autossa, ajellen ympäri Helsinkiä.



Olen oikein ammattimainen jeesustelija monessa asiassa. Tehkää niin kuin minä sanon, ei niin kuin minä teen. Lentoliikenne saastuttaa eniten kaikista liikuntamuodoista, mutta minä haluaisin nähdä maailmaa. Haluaisin viettää kuherruskuukauteni Malediiveilla, joka on kohta meren pinnan alla koska niin moni muukin lentää sinne häämatkalle. Enkä edes halua tietää millaista myrkkyä pissani on vesistölle, niin paljon lääkkeitä joudun syömään. Olen ihminen, joka itkee paljon. Itkettää ajatus jääkarhujen kärsimyksistä. Ja saimaannorppien. Itkettää maailman pahuus ja oma tekopyhyys.

Sähkösopimukseni on markkinoiden ympäristöystävällisin, mutta kierrättäminen on asia jossa olisi paljon parannettavaa. Niin simppeli asia kuin kierrättäminen ontuu. Mä pyrin lajittelemaan metallit, lehdet, lasin ja pahvin erikseen, Väinö ei mitään. Koska Väinö ei halua lapsia, hänelle on kuulemma ihan sama miltä maapallo näyttää joskus viidenkymmenen vuoden päästä, kun molemmat olemme kuolleita. Pääsen välillä dyykkaamaan kotiroskista ja lajittelen salaa jätteitä.



Ostan suurimman osan vaatteistani second handina. Koska mulle tulee hyvä mieli kun saan antaa uuden elämän vaatteelle, ja myös siksi, että kirpparivaatteista löytyy usein sellaisia vaatteita, joita en ikinä ostaisi kaupasta normaalihintaisena niiden vaikuttaessa vain ihan kivoilta, mutta joista tulee lopulta lempivaatteita. Kuitenkaan kenkiä en ikinä haluaisi ostaa second handina, mistä saan paljon kritiikkiä osakseni. Koen kierrätetyt kengät jollakin tasolla epähygieenisinä. Rakastan kenkiä, ja pyrin ostamaan kuukausittain vain yhden kenkäparin. Harvoin tämä kuitenkin toteutuu. Tässä suhteessa olen mielestäni todella tekopyhä. Luulen voivani kompensoida kirpputorivaatteilla älytöntä kenkäshoppailua.

Myös luopuminen on mulle vaikeaa. Koska mulla on suuri kynnys vaatteisiin mitä ostan kirpputorilta, on mulla myös todella suuri kynnys siihen, mitä kehtaisin viedä kirpputorille. Mulla on vintillä jemmassa laatikko jos toinenkin ihan hyväkuntoisia akryylineuleita ja viskoositoppeja, mutta koska itse en sellaisia ostaisi, en kehtaisi myöskään myydä niitä. En kehtaa heittää niitä edes UFFin laatikkoon. Lisäksi ajattelen vieläkin joistakin rakkaista vaatekappaleista, että jonakin päivänä olen vielä niissa mitoissa, 35-kiloinen. Minä, aikuinen nainen. Just joo.

Tiedän että ekologisuus on asia, mistä harva kaltaiseni turhakebloggaaja kirjoittaa. Ja tiedän saavani tästä postauksesta vielä paljon kuraa niskaani. Nämä ovat kaksipiippuisia juttuja, kun alkaa ajattelemaan asioita myös eettisyyden kannalta, vaikkeivät nämä aina suljekaan toisiaan pois. Mä itse avasin sanaisen arkkuni, koska tuo Ylen artikkelikokonaisuus jätti itselleni niin pahan mielen. Valitettavasti Suomi on vielä tänä päivänä täysin kulutusyhteiskunta, vaikka muualla Länsi-Euroopassa trendi on kohti kestävää kehitystä. Toivottavasti meillä vielä tullaan tässäkin suhteessa jälkijunassa.

Tänään vietetään muuten myös Älä osta mitään-päivää, Black Fridayn vastineena. Itse jätin lompakon kokonaan kotiin.

Kuvat: we♥it

22 kommenttia

  1. Mä en ymmärrä mikä tossa kierrättämisessä on sulle niin vaikeaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se, että puoliso ei sitä halua tehdä. Voisin kyllä tänään taitella sanomalehdestä biojätepusseja ja kierrättää itse sen minkä voin. Ehkä Väinökin joskus oppii hyville tavoille.

      Poista
  2. Ostat varmaan alusvaatteetkin kirpputorilta? Ja kuitenkin blogin perusteella törsäät rahaa ihan jatkuvasti. Mikä imagonkohotusyritys tämä oikein oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en osta. Blogi ei kuitenkaan kerro koko totuutta mun elämästä, mä "törsään" enemmän erilaisiin palveluihin kuin varsinaiseen materiaan, Mä halusin kirjoittaa omat tunteeni blogiin, koska halusin purkaa pahan mielen pois.

      Poista
  3. Aika tekopyhä postaus. Syöt kuitenkin lihaa ja matkustat ulkomaille, ei noilla pikkumuutoksilla ole mitään vaikutusta kokonaisuuteen.
    Oletko koskaan pohtinut/laskenut mikä on ekologinen jalanjälkesi?
    Laskuri löytyy täältä: http://jalajalg.positium.ee/?lang=FI

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta parempi vähänkin kun ei mitään?
      Ekologinen jalanjälkeni oli 1,12, mikä oli vähemmän kuin odotin, mutta parantamisen varaa on monessakin asiassa.

      Poista
  4. Yrität kyllä nyt turhaan tehdä itsestäsi pyhimystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mähän olen jo. Täysi pyhimys, maailman paras elävä pyhimys.

      Poista
  5. Miten voit olla noin v*tun tyhmä ettet edes kierrätä? Pistää vihaks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä vihaa, mä yritän kuitenkin parhaani muutosvastaisessa elinympäristössäni.

      Poista
  6. Miksi tarvitset kerran kuussa uudet kengät? Eikö olisi parempi ostaa vaikka puolen vuoden välein uudet, ehkä kalliimmat mutta kestävämmät ja laadukkaammat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä sentään kenkiä hajota kuukaudessa, kuka ostaisi niin huonolaatuisia? En halua käyttää joka päivä samoja kenkiä, ja käyttökenkäni ovatkin laadukkaita. Mä tykkään ostella nättejä korkokenkiä, voisin pitää niitä keräilykohteenani. Ihan kuin joku keräilee designlaukkuja tai vaikkapa perhosia. Näitä nämä kuukausikenkäni ovat.

      Poista
  7. Mun mielestä hyvä kirjoitus.
    Onko siinä muka jotain pahaa, että ajattelee asioita vähän laajemmin? Ja tärkeää on, että edes yrittää elää ekologisemmin. Se on jo varmasti enemmän, kuin mitä joku peruspena ikinä tulee tekemään.
    Mun hiilijalanjälki oli 2,2. Se, että asun suht isossa omakotitalossa toi jo 1,2 kulutuksen. Onneksi muilla valinnoilla voi yrittää kompensoida tätä asumismuotoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti ajankohta oli väärä. Mun teksti oli linkattu erään bloggaajan Black Friday ostakaikkiheti-hypetyspostaukseen, ja blogista tuli parisataa vierailijaa tähän blogiin :D Osa luuli että kävin siellä itse spämmimässä, osa syytti mua voimasanoin ituhipiksi joka pitäisi silpoa minkinruuaksi, ja jonka kateus näkyy kuuhun asti kun toisilla on varaa shoppailla, mullahan ei ole varaa joten siksi yritän tehdä älä osta mitään-päivästä blogi-ilmiötä.

      Omakotitalo kyllä vie paljon ja siitä on vaikeaa saada tänä päivänä kauhean ekologista. Oletko miettinyt katolle aurinkopaneeleita? Jos asuisin itse omakotitalossa, tekisin näin. Uskon vakaasti että tulevaisuudessa moni koti tulee tuottamaan itse ainakin osan käyttämästään energiasta. Vielä ei uusiutuvista energiavaroista osata ottaa kaikkea hyötyä irti.

      Poista
  8. Olisit nyt edes kasvissyöjä. Tekopyhää jaarittelua kun et ole valmis itse uhrautumaan mitenkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kerkesin olla kasvissyöjä teininä vuosien ajan, vegaanikin olin varmaan ainakin puolitoista vuotta. Nykyäänkin syön eniten kasvisruokaa.

      Poista
  9. Tässäpä sulle postausidea kun niiden perään kiukuttelit vähän aikaa sitten.
    Kuvittele itsesi makaamassa vanhojen pornolehtien keskellä lehtiroskiksessa, valtavat platformkorkokengät jalassa, aurinkolasit naamalla. Sitten kurkit roskapönttöjen takaa silmissäsi samanlainen mielisairas, maaninen katse kuin tässä kuvassa: https://www.instagram.com/p/uz5i4LOCsS/
    Voisit myös heitellä mätiä hedelmiä biojätteeseen niska luonnottoman vinossa asennossa kuten tässä, http://farm4.staticflickr.com/3873/14331980591_7b3571339c_b.jpg. Ylläsi leveähelmainen designluomus joka hulmuaa tuulessa.
    Lisäksi tuijotat tyhjyyteen värikoodatut roskapussit kädessä: yksi energiajätteeseen, yksi biojätteeseen, yksi vaatejätteeseen ja pienin musta pussi sekajätteeseen. Toisessa kädessä vino pino maitopurkkeja ja pizzalaatikoita.

    Ja pliis, palkkaa ammattikuvaaja tähän toteutukseen vaikka se maksaakin paljon. Sun kuvat on karseita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sori, en tee high fashionia. Muuten kyllä erittäin hyvä idea! Olet todella luova, toivottavasti käytät potentiaaliasi oikealla alalla :)

      Poista
  10. Huh en tajua miten tästä postauksesta jotkut voi pahoittaa mielensä noin pahasti ;) mutta oli kyllä hyvä ja tarpeellinen postaus, laittoi ajattelemaan... vaikka miten koittaisi tehdä pikkujuttuja ympäristön eteen jokaisena päivänä niin ei sillä kuitenkaan loppujen lopuksi paljoa saavuteta :/ mulla on ihan sama juttu että haluaisin nähdä paikkoja mitkä saattavat kadota maapallolta, mutta kuten sanoit, se vaan edistää niiden häviämistä. Onneksi ei ole opiskelijana rahaa tommoisiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että edes joku alkoi ajattelemaan :) Pienetkin muutokset tekevät paljon, jos tekijöitä on yhä useampi.

      Poista
  11. Koivukylä ei ole lähelläkään Helsingin keskustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, paljastetaan sen verran että mä en asu lähelläkään Koivukylää.

      Poista

Toivottavasti jätät edes jonkinlaisen puumerkin käynnistäsi :) Pyrimme vastaamaan kaikkiin kommentteihin!

Jos sinulla ei ole mitään asiallista sanottavaa, tai kommenttisi on herjaava, loukkaava tms. älä tule tänne tai mene muuallekaan vinkumaan kun epäasiallinen kommenttisi on poistettu.